0No authorization...
 
 
multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
BROKUŁY
Poleć znajomym multisupermama.zdrowieinatura24.pl
 
 
 
 
BROKUŁY
 
BROKUŁY
Oceń

BROKUŁY – pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, w Polsce znane od XVII wieku, są rośliną jednoroczną, podobną do kalafiora. Brokuł lubi gleby glinki, iły lessy, gleby piaszczysto-gliniaste i czarnoziemy. Wróżniamy uprawę wczesnowiosenną, letnią i jesienną. Częścią jadalną brokułu jest kwiatostan główny tzw. róża główna i kwiatostany boczne tzw. róże boczne. W zalezności od odmiany kwiatostan jest kulisty, kulisto spłaszczony lub całkiem płaski, koloru zielonego, żółtego lub fioletowego. Roże nadają się do spożycia bezpośredniego np. w sałatkach oraz jako mrozonki. ;

Składniki odżywcze: witaminy: C, B3, B5, prowitamina A, PP, K, kwas foliowy, wapńwapń, żelazo, magnezmagnez, potas, fosfor, siarka, białka, cukry;

Właściwości lecznicze: mają działanie przeciwnowotworowe, antyutleniające, oczyszczające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, biorą udział w produkcji erytrocytów, duża ilość błonnikbłonnika chroni jelita, wzmacniają pracę wątroby. Brokuły spośrod wszystkich warzyw kapustnych mają najmniejszą zdolność kumulacji azotanów;

Ilość kalorii: w 100 g – 27 kcal.

 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Seler zwyczajny ...
Nazywany jest również selerem korzeniowym lub selerem właściwym. Należy do ...
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Olejki eteryczne ...
Olejki eteryczne to substancje lotne o przyjemnym zapachu, nierozpuszczalne ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Wino
Wino przechowujemy w ciemnym i przewiewnym miejscu (temperatura ok.13st.) w ...
 
 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe nie klei się do rąk, jeśli dłonie przed wygniataniem ...
 
 
Oskrobywanie ryb
Ryby łatwiej oskrobać, jeśli po opłukaniu zanurzy się je na chwilę w gorącej ...
 
 
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte nie lubią przeciągów, wolą miejsca mniej nasłonecznione, nie ...
 
 
Rośliny cebulkowe
Rośliny, które posiadają cebulki lub bulwy nie powinny być podlewane z góry. ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
DZIEWANNA LEKARSKA
DZIEWANNA LEKARSKA (Verbasum thapsus) – lub dziewanna drobnokwiatowa, to ...
 
 
JAŁOWIEC POSPOLITY
JAŁOWIEC POSPOLITY (Juniperus communis) - znany od pradawnych czasów jako ...
 
 
KOZIERADKA POSPOLITA
KOZIERADKA POSPOLITA (Trigonella foenum-graecum) – znana również pod nazwą ...
 
 
SKRZP POLNY
SKRZYP POLNY – rozpowszechniony w strefie klimatu umiarkowanego, na glebach ...
 
 
Nagietek ...
Jak sama nazwa wskazuje, nagietek jest rośliną leczniczą. W stanie ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta optymalna
Dieta optymalna opracowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego jest ...
 
 
Dieta bogatobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co ...
 
 
Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy – cukrzyca jest przewlekłą chorobą, spowodowaną brakiem lub ...
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Dieta makrobiotyczna
Dieta makrobiotyczna – opracowana została na początku XX wieku przez George ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Stres związany ...
      Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Cellulit-pomarań ...
NA CELLULIT Zmieszaj po 3 krople olejków: cytrynowego i jałowcowego ...
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Czosnek ...
CZOSNEK NIEDŹWIEDZI To prawdziwy cud natury, pierwsza w zupełności ...
 
 
Brokuły ...
Brokuły należą rodziny krzyżowych. Pochodzą z rejonu Morza Środziemnego, ...
 
 
Co to jest ...
Amarantus (Amarantus retroflexus) czyli szarłat należy do najstarszych ...
 
 
Co to są kumaryny?
KUMARYNY to związki organiczne charakterystyczne dla niektórych roślin, w ...
 
 
Dlaczego ...
W czasie zimy dostępne warzywa są znacznie uboższe w witaminy i minerały. ...
 
 
 
 
 
 
Informacje prasowe
 
Poznaj tajemnice mocnych kości - wapń i witamina d
POZNAJ TAJEMNICE MOCNYCH KOŚCI- WAPŃ I WITAMINA D Prawidłowe funkcjonowanie...
Powyższe informacje pochodzą z kont prasowych portalu.
Pytania w sprawie uruchomienia konta prasowego lub komunikaty prasowe, prosimy przesyłać na adres:
 
 
BROKUŁY © 2010-2014  
Wszystkie teksty są chronione prawem autorskim