0No authorization...
 
 
multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Zupa szczawiowa
Poleć znajomym multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
Zupa szczawiowa
 
Zupa szczawiowa
Oceń

Zupa szczawiowa

Do 3-4 l wrzątku dodajemy ½ łyżeczki tymianku, gicz cielęcą, 1 łyżeczkę kminku mielonego i gotujemy ok. 2,5 godz. Następnie dodajemy 6 średnich marchewek, 1 dużą pietruszkę, pasternak, 4 duże pokrojone cebule, 1 łyżeczkę imbiru, 1/3 łyżeczki chili, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę vegety. Gotujemy do miekkości jarzyn, następnie mięso i warzywa wyjmujemy (z mięsa można zrobić farsz do nalesników, a z warzyw sałatkę).

Dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, ewentulanie uzupełniamy wrzątkiem. Myjemy ok. ½ kg szczawiu, przekładamy do garnka, zalewamy niecałym ½ l wrzącej wody, przykrywamy i dusimy ok. 30 min, po czym miksujemy, dodajemy do wywaru jarzynowego, taką ilość, by zadawalała nasze podniebienie, aby zupa nie była za kwaśna. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę kminku mielonego i łyżeczkę masła, ewentulanie słodką śmietanę.

Do zupy podajemy jajka ugotowane na twardo (lub ziemniaki).

Smacznego!

(Anna Ciesielska „Filozofia życia”)

 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Cukrzyca - ...
Cukrzyca to prawdziwa epidemia XXI wieku. Według danych Światowej ...
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Poczciwa makrela
Powszechnie dostępna w polskich sklepach, póki co sprzedawana w przyzwoitej ...
 
 
Mniszek lekarski ...
MNISZEK LEKARSKI – jest znany pod różnymi nazwami np. dmuchawiec, wilczy ...
 
 
Skutki ...
Cukier kojarzy nam się zazwyczaj z krystaliczną substancją, którą dodajemy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Przesolona zupa
Można uratować przesoloną zupę, dodając do niej przekrojony surowy ziemniak ...
 
 
Kwiaty w wazonie
Zanim wstawisz kwiaty do wazonu, należy je odpowiednio przyciąć.W tkankach ...
 
 
Dzikie róże
Największe w Europie skupisko gatunków dzikich róż występuje w Polsce, w ...
 
 
Kiwi
Kiwi – zjadać jeden owoc dziennie, już taka ilość pokrywa dobowe ...
 
 
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny - wystarczy jeden kubek dziennie, by dostarczyć ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
PIEPRZ
PIEPRZ -  najbardziej znana przyprawa na świecie, pochodzie ze Wschodu, jest ...
 
 
KOZIERADKA POSPOLITA
KOZIERADKA POSPOLITA (Trigonella foenum-graecum) – znana również pod nazwą ...
 
 
MINISZEK POSPOLITY
MNISZEK POSPOLITY (Taraxacum officinale) – inne nazwy to: mleczaj, mlecz, ...
 
 
CHABER BŁAWATEK
CHABER BŁAWATEK (Centaurea cyanus) – bardzo popularna roslina w całej ...
 
 
BAZYLIA
BAZYLIA: (Ocimum basilicum) pochodzi z Azji Południowej, do Europy ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta niskobialkowa
Dieta niskobiałkowa, celem tej diety jest utrzymanie dobrego stanu ...
 
 
Dieta w kamicy ...
Dieta w kamicy żółciowej – kamica żółciowa polega na tworzeniu się złogów w ...
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Dieta bogatobiałkowa
Dieta bogatobiałkowa - zadaniem tej diety jest dostarczenie do organizmu co ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Gabriela Kuca, współautorka bloga Multi Super Mama opowiada, jak udało jej ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Prawidłowe ...
Prawidłowe żywienie dziekai decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu jego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Peeling-najlepsz ...
Nawet jeśli nie stosujesz tego preparatu regularnie – pomyśl o nim w czasie ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Czosnek Król
CZOSNEK – KRÓL Włoska kuchnia bez czosnku przestałaby istnieć, ale jak ...
 
 
Danie z wieprzowiny
W Polsce zdecydowanie najczęściej spożywana. Jednak coraz więcej Polaków ...
 
 
Makarony
Kiedy mówimy o makaronach kierujemy swój wzrok na południe ku słodkiej ...
 
 
Wodorosty - ...
Wodorosty to w większości przypadków jadalne rośliny wodne. Znane są różne ...
 
 
Dlaczego potrawy ...
Smażone na oleju frytki, kotlety, ryby, placki ziemniaczane, ziemniaki, ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane:
 
 
 
Zupa szczawiowa © 2010-2014  
Wszystkie teksty są chronione prawem autorskim