0No authorization...
 
 
multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Zupa szczawiowa
Poleć znajomym multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
Zupa szczawiowa
 
Zupa szczawiowa
Oceń

Zupa szczawiowa

Do 3-4 l wrzątku dodajemy ½ łyżeczki tymianku, gicz cielęcą, 1 łyżeczkę kminku mielonego i gotujemy ok. 2,5 godz. Następnie dodajemy 6 średnich marchewek, 1 dużą pietruszkę, pasternak, 4 duże pokrojone cebule, 1 łyżeczkę imbiru, 1/3 łyżeczki chili, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę vegety. Gotujemy do miekkości jarzyn, następnie mięso i warzywa wyjmujemy (z mięsa można zrobić farsz do nalesników, a z warzyw sałatkę).

Dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, ewentulanie uzupełniamy wrzątkiem. Myjemy ok. ½ kg szczawiu, przekładamy do garnka, zalewamy niecałym ½ l wrzącej wody, przykrywamy i dusimy ok. 30 min, po czym miksujemy, dodajemy do wywaru jarzynowego, taką ilość, by zadawalała nasze podniebienie, aby zupa nie była za kwaśna. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę kminku mielonego i łyżeczkę masła, ewentulanie słodką śmietanę.

Do zupy podajemy jajka ugotowane na twardo (lub ziemniaki).

Smacznego!

(Anna Ciesielska „Filozofia życia”)

 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Seler zwyczajny ...
Nazywany jest również selerem korzeniowym lub selerem właściwym. Należy do ...
 
 
Jak pozbyć się ...
Problem nadwagi spędza sen z powiek wielu osobom. Jedni pragną zrzucić ...
 
 
Białka
BIAŁKA to podstawowy budulec każdej tkanki. Niedobór białek w organizmie ...
 
 
Nietolerancja ...
U niektórych osób po spożyciu mleka lub innych produktów mlecznych występują ...
 
 
Skutki ...
Cukier kojarzy nam się zazwyczaj z krystaliczną substancją, którą dodajemy ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Perfumy
Twórcy perfum wykorzystują zwłaszcza olejki zawarte w róży damasceńskiej, ...
 
 
Barszcz czerwony
Barszcz z czerwonych buraków zakisi się prędzej, jeśli wrzucimy do niego ...
 
 
Musztarda
Musztarda będzie miała szlachetny smak, jeśli dodamy do niej do słoiczka ...
 
 
Wiśnie
Wiśnie – w sezonie zjadaj jak najwięcej, ponieważ zawierają antocyjaniny. ...
 
 
Cykoria
Cykoria – dodawaj do sałatek, zawarte w niej substancje goryczkowe pobudzają ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
Zioła, leki ...
Rośliny o właściwościach leczniczych znane były już w okresie ...
 
 
BYLICA PIOŁUN
BYLICA PIOŁUN (Artemisia absinthium) – nazywana popularnie piołunem. Inne ...
 
 
RDEST PTASI
RDEST PTASI (Polygonum aviculare) – jest chwastem jednorocznym, spotykanym ...
 
 
SKRZP POLNY
SKRZYP POLNY – rozpowszechniony w strefie klimatu umiarkowanego, na glebach ...
 
 
WROTYCZ POSPOLITY
WROTYCZ POSPOLITY – (Tanacetum vulgare) – dość rozpowszechniony w Polsce, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta dr Budwig
DIETA DR BUDWIG Dieta dr Budwig – została opracowana przez niemiecką ...
 
 
Dieta łatwo strawna
Celem tej diety jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych ...
 
 
Dieta niskobialkowa
Dieta niskobiałkowa, celem tej diety jest utrzymanie dobrego stanu ...
 
 
Dieta ...
Badania naukowe wykazały, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Stres związany ...
Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas błogiego ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Peeling-najlepsz ...
Nawet jeśli nie stosujesz tego preparatu regularnie – pomyśl o nim w czasie ...
 
 
Cellulit-pomarań ...
NA CELLULIT Zmieszaj po 3 krople olejków: cytrynowego i jałowcowego ...
 
 
Skóra
SUCHA SKÓRA: Suchą skórę powinno się rano i wieczorem przemywać tamponem, ...
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Rzodkiew czarna ...
Rzodkiew czarna zwana również czarną rzepą uprawiana była już w starożytnych ...
 
 
Czosnek Król
CZOSNEK – KRÓL Włoska kuchnia bez czosnku przestałaby istnieć, ale jak ...
 
 
Co to są kumaryny?
KUMARYNY to związki organiczne charakterystyczne dla niektórych roślin, w ...
 
 
Dlaczego potrawy ...
Smażone na oleju frytki, kotlety, ryby, placki ziemniaczane, ziemniaki, ...
 
 
Dlaczego ...
W czasie zimy dostępne warzywa są znacznie uboższe w witaminy i minerały. ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane:
 
 
 
Zupa szczawiowa © 2010-2014  
Wszystkie teksty są chronione prawem autorskim