0No authorization...
 
 
multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Zupa szczawiowa
Poleć znajomym multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Opublikuj coś na naszej łące
 
 
 
 
Zupa szczawiowa
 
Zupa szczawiowa
Oceń

Zupa szczawiowa

Do 3-4 l wrzątku dodajemy ½ łyżeczki tymianku, gicz cielęcą, 1 łyżeczkę kminku mielonego i gotujemy ok. 2,5 godz. Następnie dodajemy 6 średnich marchewek, 1 dużą pietruszkę, pasternak, 4 duże pokrojone cebule, 1 łyżeczkę imbiru, 1/3 łyżeczki chili, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę vegety. Gotujemy do miekkości jarzyn, następnie mięso i warzywa wyjmujemy (z mięsa można zrobić farsz do nalesników, a z warzyw sałatkę).

Dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, ewentulanie uzupełniamy wrzątkiem. Myjemy ok. ½ kg szczawiu, przekładamy do garnka, zalewamy niecałym ½ l wrzącej wody, przykrywamy i dusimy ok. 30 min, po czym miksujemy, dodajemy do wywaru jarzynowego, taką ilość, by zadawalała nasze podniebienie, aby zupa nie była za kwaśna. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę kminku mielonego i łyżeczkę masła, ewentulanie słodką śmietanę.

Do zupy podajemy jajka ugotowane na twardo (lub ziemniaki).

Smacznego!

(Anna Ciesielska „Filozofia życia”)

 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Seler zwyczajny ...
Nazywany jest również selerem korzeniowym lub selerem właściwym. Należy do ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Cukrzyca - ...
Cukrzyca to prawdziwa epidemia XXI wieku. Według danych Światowej ...
 
 
Rośliny ...
Spośród wielu roślin o właściwościach leczniczych, istnieją takie, które ...
 
 
Jeżówka - ...
Jeżówka (Echinacea) pochodzi z Ameryki Północnej. Od najdawniejszych czasów ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Wino
Wino przechowujemy w ciemnym i przewiewnym miejscu (temperatura ok.13st.) w ...
 
 
Perfumy
Twórcy perfum wykorzystują zwłaszcza olejki zawarte w róży damasceńskiej, ...
 
 
Oliwa
Oliwa – spożywaj 3 łyżki dziennie, dostarcza nienasyconych tłuszczów, które ...
 
 
Gorzki smak szparagi
Szparaga nie będzie miała gorzkiego smaku, jeżeli podczas gotowania dodamy ...
 
 
Kwiaty
Kwiaty można przewieźć nawet na dużą odległość, jeśli ich łodyżki wetkniemy ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
Krwawnik pospolity
Krwawnik pospolity (Archillea millefolium L) należy do rodziny astrowatych. ...
 
 
DRAPACZ LEKARSKI
DRAPACZ LEKARSKI (Cnicus benedictus) – zioło rosnące nad Morzem Śródziemnym ...
 
 
LUBCZYK
LUBCZYK OGRODOWY (Levisticum officinale) – przyprawa znana już w ...
 
 
ARNIKA GÓRSKA
ARNIKA GÓRSKA (Arnica motana) – bylina, rośnie na terenach górskich w całej ...
 
 
KMINEK
KMINEK ZWYCZAJNY (Carum carvi) - to jedna z najstarszych przypraw świata. ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta głodówkowa
DIETA GŁODÓWKOWA Dieta głodówkowa (wodna, sokowa lub warzywno-owocowa) ...
 
 
Dieta z ...
Dieta z modyfikacjami zawartości składników mineralnych  stosuje się ją, ...
 
 
Dieta w miażdżycy
Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Gabriela Kuca, współautorka bloga Multi Super Mama opowiada, jak udało jej ...
 
 
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa  jest rodzajem diety eliminacyjnej, jej działanie ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Dolegliwości ...
W okresie dojrzewania u młodych ludzi dochodzi do gwałtownych zmian ...
 
 
Prawidłowe ...
Prawidłowe żywienie dzieci decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ...
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Pielęgnacja ...
Skóra niemowlęca i małego dziecka jest bardzo wrażliwa, ponieważ nie jest ...
 
 
Dbajmy o ...
Kręgosłup zbudowany jest z kręgów ułożonych jeden na drugim, tworząc kanał, ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Jędrny biust
JĘDRNY BIUST Doskonałym zabiegiem, który ujędrni biust i pobudzi ...
 
 
Dłonie
Cytrynowa maseczka na dłonie: Cytryna pomaga usunąć plamy z rąk. Dłonie ...
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Paznokcie
Uzdrawianie paznokci: Sok z cytryny ma właściwości wybielające i ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Brokuły ...
Brokuły należą rodziny krzyżowych. Pochodzą z rejonu Morza Środziemnego, ...
 
 
Pestycydy i ...
Pestycydy to substancje chemiczne stosowane do ochrony roślin, chroniące ...
 
 
Prawidłowe ...
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE MATEK KARMIĄCYCH   Każda matka powinna być świadoma ...
 
 
Wiosna to czas ...
Wiosną, kiedy przyroda budzi się ze snu zimowego, chętnie sięgamy po ...
 
 
Czym są garbniki ?
Szacuje się, że spośród 400 tysięcy roślin na świecie ok. 40 tysięcy ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane:
 
 
 
Zupa szczawiowa © 2010-2014  
Wszystkie teksty są chronione prawem autorskim