0No authorization...
 
 
multisupermama.zdrowieinatura24.pl
Aktualnie czytana treść:
Zupa szczawiowa
Poleć znajomym multisupermama.zdrowieinatura24.pl
 
 
 
 
Zupa szczawiowa
 
Zupa szczawiowa
Oceń

Zupa szczawiowa

Do 3-4 l wrzątku dodajemy ½ łyżeczki tymianku, gicz cielęcą, 1 łyżeczkę kminku mielonego i gotujemy ok. 2,5 godz. Następnie dodajemy 6 średnich marchewek, 1 dużą pietruszkę, pasternak, 4 duże pokrojone cebule, 1 łyżeczkę imbiru, 1/3 łyżeczki chili, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę vegety. Gotujemy do miekkości jarzyn, następnie mięso i warzywa wyjmujemy (z mięsa można zrobić farsz do nalesników, a z warzyw sałatkę).

Dodajemy 2 łyżeczki kurkumy, ewentulanie uzupełniamy wrzątkiem. Myjemy ok. ½ kg szczawiu, przekładamy do garnka, zalewamy niecałym ½ l wrzącej wody, przykrywamy i dusimy ok. 30 min, po czym miksujemy, dodajemy do wywaru jarzynowego, taką ilość, by zadawalała nasze podniebienie, aby zupa nie była za kwaśna. Dodajemy ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę kminku mielonego i łyżeczkę masła, ewentulanie słodką śmietanę.

Do zupy podajemy jajka ugotowane na twardo (lub ziemniaki).

Smacznego!

(Anna Ciesielska „Filozofia życia”)

 
 
 
Wybierz gwiazdkę / ocenę (1 - 10):
 
Co ma największy wpływ na Twoją ocenę ?
Rozwiń
Przedstawiona treść jest interesująca
Przedstawiona treść jest zrozumiała
Przedstawiona treść jest przydatna
Przedstawiona treść ma wystraczającą długość
Żadne z powyższych
 
Pole uwagi nie jest wymagane:
 
Uwagi dotyczące treści:
 
  Za dużo znaków
Adres mail jest wymagany, jeśli zostało wypełnione pole uwagi:
 
Adres mail:
Proszę wypełnić pole adres mail. Błędny format adresu mail. Za mało znaków. Za dużo znaków.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych, zgodnie z treścią ustawy z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 1997 r. Nr 133 poz. 883)
Proszę zaznaczyć akceptację.
 
Przed wysłaniem
wprowadź kod z obrazka:
Proszę wprowadzić kod z obrazka. Za mało znaków. Za dużo znaków. Za mało znaków. Za dużo znaków.
 
Zmień obrazek
 
 
 
 
Na życzenie czytelników
Zwiń treść
 
 
Flawonoidy - ...
Flawonoidy to związki fenolowe nadające roślinom różnorodne zabarwienie. ...
 
 
Przyprawy - ...
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez przypraw. Dzięki przyprawom potrawy ...
 
 
Owoce mogą ...
TRUSKAWKA dziełem człowieka, nie ma truskawek pochodzących z dzikiego stanu. ...
 
 
Uzdrawiające ...
Soki wyciskane ze świeżych owoców powinny stać się jednym z podstawowych ...
 
 
Seler zwyczajny ...
Nazywany jest również selerem korzeniowym lub selerem właściwym. Należy do ...
 
 
Czy wiesz że ?
Rozwiń treść
 
 
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny - wystarczy jeden kubek dziennie, by dostarczyć ...
 
 
Konwalie
Konwalie nie wolno wkładać do wazonu z innymi kwiatami, bo te drugie szybko ...
 
 
Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe nie klei się do rąk, jeśli dłonie przed wygniataniem ...
 
 
Fałszywy miód
Można rozpoznać miód sfałszowany a miód prawdziwy: gotujemy trochę miodu z ...
 
 
Chili
Chili – stosuj zamiast pieprzu, zawiera kapsaicynę, która umożliwia szybszy ...
 
 
Zielarstwo
Rozwiń treść
 
 
PODBIAŁ POSPOLITY
PODBIAŁ POSPOLITY (Tussilago fanfara) – rośnie w krajach klimatu ...
 
 
Krwawnik pospolity
Krwawnik pospolity (Archillea millefolium L) należy do rodziny astrowatych. ...
 
 
BARWINEK POSPOLITY
BARWINEK POSPOLITY (Vinci minor) – rośnie w Europie Środkowej i Południowej ...
 
 
SZAŁWIA LEKARSKA
SZAŁWIA LEKARSKA – znana już w starożytności jako lek na bezpłodność, ...
 
 
MELISA
MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis) – to bylina z rodziny wargowych, ...
 
 
Porady czytelników
Rozwiń treść
 
 
Nadciśnienie
NADCIŚNIENIE (Przepis wg Korżawskiej) 1 łyżkę jemioły, 3 łyżki skrzypu, 4 ...
 
 
Zapalenie spojówek
ZAPLENIE SPOJÓWEK Jest to dolegliwość, której nie należy bagatelizować, ...
 
 
Nudności
Nudności ciężarnych: Dla kobiet w ciąży pomocne może być poranne picie wody ...
 
 
Dobra zupa
Co zrobić, aby zupa była udana : Każda gospodyni przygotowuje zupę inaczej, ...
 
 
Otyłość
Otyłość: Należy sporządzić napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku, zalanego 1 ...
 
 
Pomóż swojemu ciału
Rozwiń treść
 
 
Dieta ...
Dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy)  jest modyfikacją ...
 
 
Dieta Montignac
Dieta Montignac – została stworzona w latach osiemdziesiątych XX wieku przez ...
 
 
Dieta w miażdżycy
Dieta w miażdżycy – miażdżyca jest chorobą, którą cechuje ogniskowe ...
 
 
Dieta w cukrzycy
Dieta w cukrzycy – cukrzyca jest przewlekłą chorobą, spowodowaną brakiem lub ...
 
 
Dieta głodówkowa
DIETA GŁODÓWKOWA Dieta głodówkowa (wodna, sokowa lub warzywno-owocowa) ...
 
 
Twoja latorośl
Rozwiń treść
 
 
Bóle wzrostowe u ...
W okresie wzrostu, dzieci mogą skarżyć się na bóle mięśni i stawów, głównie ...
 
 
Zaburzenia ...
Zaburzenia łaknienia, takie jak: jadłowstręt i wilczy głód należą do chorób ...
 
 
Lęk dziecka
Lęk to silna reakcja emocjonalna na sytuacje trudne – te rzeczywiste lub ...
 
 
Stres związany ...
      Wakacje to cudowny, wyczekiwany przez uczniów i ich rodziców czas ...
 
 
Prawidłowe ...
Prawidłowe żywienie dzieci decyduje o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ...
 
 
Porady kosmetyczne
Rozwiń treść
 
 
Rzęsy
RZĘSY – uwodzicielskie Rzęsy stają się z wiekiem coraz słabsze, dlatego nie ...
 
 
Oczy
POWIEKI – idealny kolor Do powiek wybieramy matowe cienie, albo z ...
 
 
Włosy
ZDROWE WŁOSY U niektórych osób włosy stają się matowe, tracą połysk, a ...
 
 
Twarz
POMIDOR ODMŁADZAJĄCY! Pomidor sparz, rozgnieć widelcem. Gdy będzie miał ...
 
 
Peeling-najlepsz ...
Nawet jeśli nie stosujesz tego preparatu regularnie – pomyśl o nim w czasie ...
 
 
Jedz zdrowo
Rozwiń treść
 
 
Czosnek Król
CZOSNEK – KRÓL Włoska kuchnia bez czosnku przestałaby istnieć, ale jak ...
 
 
Pszenica orkiszowa
Pszenica należy do najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych zbóż ...
 
 
Czosnek-naturaln ...
Czosnek – allium sativum. Źródła historyczne podają, że czosnek znany i ...
 
 
Chrzan. ...
Wielu historyków żywności spiera się co do jego pochodzenia. Wymienia się ...
 
 
Bakłażan - ...
Znany w Chinach już w V wieku p.n.e., choć część badaczy rodowód bakłażana ...
 
 
 
 
 
Informacje powiązane:
 
 
 
Zupa szczawiowa © 2010-2014  
Wszystkie teksty są chronione prawem autorskim